torstai 28. elokuuta 2008

Valtuusto käänsi selkänsä nuorille

Viitasaaren kaupunginvaltuusto teki maanantaina 25.8. kokouksessaan päätöksen lähettää valtioneuvostolle esityksen käytösnumeron palauttamiseksi peruskoulun päättötodistukseen. Kiistelty päätös syntyi äänin 19-4, neljän valtuutetun äänestäessä tyhjää.

Mielestäni valtuuston tekemä päätös oli enemmän kuin surullinen, koska käytösnumeron palauttamista ajaneen rehtori Antti Keron (Kesk.) perusteluissa vuotaa useampikin nurkka. Käytösnumerosta peruskoulun päättötodistuksessa luovuttiin 1994, koska sen pelättiin turhaan leimaavan murrosiän myrskyissä elävää nuorta. Perusteet käytösnumeron poisjättämiselle ovat edelleen samat, tästä on Opetushallituskin antanut mielipiteensä. Kero perusteli näkystään sillä, että huono käytösnumero ei  leimaa nuorta, huono käytös sen sijaan leimaa. On totta, että huono käytös leimaa nuorta huonoa numeroa enemmän ja julkisemmin, mutta on valitettavaa, että peruskoulumme rehtorin mielestä nuori ansaitsee kannettavakseen peruskoulun päättötodistukseen huonon käytösnumeron nuoruuden erheistään, että sen sijaan puututtaisiin aktiivisesti ja tehokkain keinoin nuorten ongelmiin. Kerran huonosti käyttäytyvä nuori, on aina huonosti käyttäytyvä nuori. Se on rehtori Keron ja Keskustan linja.

Käytösnumeron leimaavuutta ongelmallisempi asia on kuitenkin nuorten käyttäytymisen arviointi. Käytösnumeron arviointikriteerit ovat kuitenkin tulkinnanvaraisemmat kuin minkään muun arvosanan. Kuinka arvioidaan kympin ja yhdeksikön ero käyttäytymisessä? Millaiset ovat valtakunnalliset käytöksen kriteerit? Onko ysin oppilas samanlainen Viitasaarella ja Inarissa? Lisäksi on hieman naiivia uskoa, että Viitasaaren peruskoulun opettajanhuoneessa olisi se aito ja oikea normi käyttäytymiselle. Vielä naiivimpaa on väittää, että käytösnumero ohjaisi nuorta aidosti käyttäytymään tiettyjen normien mukaisesti.

Eniten mieltäni päätöksessä kismittää se, että kaupunginvaltuusto käveli yksimielisen nuorisovaltuuston ylitse. Nuorisovaltuusto esitti hyvin johdonmukaisesti ja täysin samoihin faktoihin nojautuen kuin Opetushallituskin huolensa käytösnumeron ongelmallisuudesta. Yksimielisestä nuorisovaltuustosta huolimatta keskustaenemmistöinen valtuusto päätti kurmuuttaa nuoria ja esittää vastoin nuorten tahtoa käytösnumeron palauttamista.

Toivon, että valtuuston esitys käytösnumeron palauttamisesta tyssää valtioneuvostossa. Sen verran vanhoillinen ja nurkkakuntainen esitys valtuustolta lähtee. Lisäksi toivon, että syksyn kuntavaaleissa kiinnitetään huomiota nuorten aitoihin ongelmiin, koulukiusaamiseen ja yleistyneeseen kouluväkivaltaan ilman, että ryhdytään nuoria leimaamaan. Onneksi kuntalaisella on siihen mahdollisuus, kun uusia kuntapäättäjiä valitaan 26.10.

Olli-Pekka Koljonen
yht. yo.
Jyväskylä / Viitasaari

Kirjoitus on julkaistu Viitasaaren Seudussa 28.8.2008

Ei kommentteja: