maanantai 25. elokuuta 2008

Samoilla mennään


Kokoomuksen uusi varapuheenjohtaja ja puolueen virallinen ei-kone Henna Virkkunen tyrmää jälleen tuttuun tyyliinsä Demareiden avauksen maksuttomasta päivähoidosta. Tällä kertaa Virkkunen pelottelee Keskisuomalaisessa, että Demarit haluavat maksattaa lasten päivähoidon kotona lapsiaan hoitavilla vanhemmilla. Lisäksi blogikirjoituksessaan Virkkunen maalailee piruja seinille, että tasapäistävä demarimörko häätää kaikki viattomat lapset kotoa päiväkoteihin. 

Virkkusen perustelut ovat heppoisia, kuten kaikki Kokoomuksen esittämät perustelut maksutonta päivähoitoa kohtaan. Ensinnäkin maksuttomassa päivähoidossa yhtään lasta ei pakotettaisi valitsemaan päiväkotia kotihoidon sijaan, sen sijaan mahdollistettaisiin aito valintamahdollisuus päivähoidon ja kotihoidon väliltä. Keskusteluissa nimittäin usein unohtuu se tosiasia, että kohtalaisen pienillä tuloilla "pääsee" jo korkeimpaan päivähoitomaksujen kerhoon ja että päivähoitomaksuilla on merkittävä kannustinloukkuja synnyttävä vaikutus.

Väite siitä, että Demarit maksattaisivat maksuttoman päivähoidon kotiäideillä on myös melkoisen kestämätön ja kummallinen. Luulisi kansanedustajan tietävän, että maksuttoman päivähoidon kuten muutkin palvelut pääasiassa kustantaa veroja maksava keskiluokka. On myös hyvä muistaa, että maksuton päivähoito on kustannuksiltaan samaa luokkaa kuin hallituksen epäonnistuneen Venäjä-politiikan katteeksi myönnetty metsäomistajien verohelpotus, tosin sillä poikkeuksella, että maksuttomalla päivähoidolla olisi myös työllisyyttä tukeva vaikutus. Siten on perätöntä väittää, että maksuttoman päivähoidon kaupassa tulisi myös verojen korotukset.

Lisäksi Virkkunen blogissaan toteaa päivähoidon tasa-arvoistavan vaikutuksen, mutta samaan hengenvetoon toteaa, että on vaarallista, jos työtä tai opiskelua vailla olevat (todennäköisesti naiset) käyttävät hyväkseen subjektiivista oikeutta päivähoitoon. On omituista, että tasa-arvotupoa ajanut puolue ei kuitenkaan tahdo edesauttaa sukupuolten välistä työelämän tasa-arvoisuutta, johon maksuttomalla päivähoidolla olisi merkittävä positiivinen vaikutus tilanteessa, jossa perheen on kannattavampaa valita kotihoito päivähoidon sijaan juurikin nykyisten kannustinloukkujen vuoksi. 

Nyt kun Sailas meni julkisesti sanomaan, että maksuton päivähoito ei ole taloudellinen mahdottomuus, olisi Kokoomuksessa keksittävä vähän kestävämpiä argumentteja sille, miksi maksuton päivähoito ei ole järkevä idea. 

Ei kommentteja: