sunnuntai 24. elokuuta 2008

Pääsykokeet pullonkaulana


Tänään Hesarin (HS 24.8.) taloussivuilla oli laaja koulutusosio, jossa oli monipuolista kirjoittelua korkeakoulupolitiikasta sekä tilastoja. Itselleni ei ollut yllätys, että Suomessa yliopisto-opinnot aloitetaan verrattain myöhään tai että opintoaikoja ei ole edelleenkään saatu lyhenemään. Sen sijaan olin hieman yllättynyt, että jopa yli puolet ylioppilaista pitää lukion jälkeen välivuoden tai useamman.

Välivuosi ei nuoren elämässä ole katastrofi, päinvastoin usein se koituu nuorelle eduksi. Mutta jos välivuodet alkavat kasaantumaan nuorelle joka tahtoisi välivuosien sijaan opiskella, muodostuu asiasta selkeä ongelma. Suomalaisten yliopistojen sisäänottojärjestelmässä on selkeitä puutteita, kun otetaan vielä huomioon maksulliset valmennuskurssit. 

Sisäänottojärjestelmää olisi selkeästi uudistettava. Mielestäni olisi järkevää luopua itse kokeista ja siirtyä esimerkiksi malliin, jossa aloituspaikkat jaettaisiin soveltuvuustestien ja hakemusten perusteella. Hakemuksessa olisi mukana motivaatiokirje, jossa aloituspaikkaa hakeva nuori joutuisi aidosti pohtimaan kiinnostustaan hakemaansa alaa kohtaan. Tärkeintä kuitenkin olisi opettele ulkoa -pääsykokeista luopuminen, koska ne eivät taatusti mittaa niitä ominaisuuksia, joita opinnoissa tarvitaan, ja nuorten saaminen opintojen pariin, jos he sitä tahtovat.

1 kommentti:

Antti Vesala kirjoitti...

Soveltuvuustestit, mikä ettei. Hakemukset, motivaatiokirjeet tms., ei toimi.

Kun valmennuskurssit ovat niin epäreiluja, varmasti vielä epäreilumpaa olisi se, että erilaiset työttömät yhteiskuntatieteilijät ja humanistit alkaisivat rahasta kirjoitella ihmisille sopivia motivaatiokirjeitä. Tämmöinen bisneshän syntyisi varmasti. Jo työttömien yhteiskuntatietelijöiden ja humanistien määrä kertoo, että näin tulisi käymään väistämättä. Aina meidänkin joukostamme joku sen verran liiketoiminnan päälle ymmärtää.

Pääsykokeissa on runsaasti hyvää, kuten vaikka se, että vaikka koe ei välttämättä mittaa paljon muuta kuin ulkolukua, se tapahtuu kuitenkin kontrolloiduissa ja sikäli tasapuolisissa olosuhteissa. Lisäksi ulkoluku jos mikä vaatii motivaatiota. Kloonin palkkaaminen on paljon vaikeampaa kuin haamukirjoittajan.