perjantai 22. elokuuta 2008

Tätä on järkivihreys


Jos valtioneuvoston sisällä veronalennuksien kohdentamisesta ollaan enemmän kuin eri mieltä, mielenkiintoisia ovat myös dynaamisen valtionvarainministerimme energiapoliittiset linjaukset. Vielä viime viikolla näin tomeraan Katainen vaati kahta uutta ydinvoimalaa, josta riittäisi halpaa sähköä jopa vientiinkin. Tänään kiistetään kaikki ja haukutaan vielä päälle muut puolueet vääristelevästä ydinvoimakeskustelusta.  

Lisäksi johdonmukainen valtionvarainministeri kirjoittaa nettikolumnissaan seuraavasti: "Kotitalouksien sähkönkulutuksen hillitsemiseksi toimivat keinot ovat kiellot tai hinta. Kokoomus ei halua ensisijaisesti käyttää kieltoja ja säännöstelyä. Mieluummin kannustamme ihmisiä ympäristöystävällisiin valintoihin. Tuotteiden hintoihin on saatava sisään niiden ympäristörasitus haittaverojen avulla." Haittaverojen tarkoitus on käsittääkseni ohjata ihmisten käyttäytymistä, ei suinkaan rohkaista vapaaseen valintaan. 

Myöhemmin Katainen jatkaa: "Sähkön hinta on lopulta suurin tekijä, joka saa kotitaloudet miettimään sähkönkäyttöään ja siten mukaan energiansäästöön ... Sen lupaan ja takaan suomalaisille, että Kokoomuksen tarjoamalla reseptillä ilmastotalkoiden lasku kodeille on pienin." Katainen ei halua säännöstelyä, mutta tahtoo haittaverot. Samalla hän toteaa, että ympäristötalkoissa energianhinnalla saadaan ihmiset käyttäytymään ympäristöystävällisesti, mutta samalla lupaa, etteivät hinnat muutu. Onko tämä ihan näin helppoa?

Jos Demareita on joskus haukuttu siitä, että luvataan kaikille kaikkea kivaa, niin mitä ihmettä sitten tämä järkivihreys oikein on? Koko johdonmukaisuus on luettavissa täältä

Ei kommentteja: