tiistai 8. toukokuuta 2007

Edustajisto hylkäsi Opiskelijoiden liikuntaliiton

Edustajisto päätti viimeisimmässä 5/2007 kokouksessaan, ettei JYY kannata SYL:n liittymisestä Opiskelijoiden liikuntaliitoon (OLL). Päätös oli mielestämme surullinen.

JYY erosi opiskelijoiden liikuntaliitosta vuonna 2003. Silloin koettiin, ettei jäsenmaksurahoille saada riittävästi vastinetta. Samat rahat haluttiin käyttää opiskelijoiden liikuttamiseen paikallistasolla. Eropäätöksen ohella toivottiin muutosta OLL:ssa.

Nykyisin 20 ylioppilaskunnasta 11 ei ole OLLn jäsen. Tällä jäsenrakenteella OLL:n toimintaedellytykset ovat heikot, mikä ennen pitkää johtaa koko järjestön kuolemaan. Edunvalvonnan kannalta olisi edullista, että koko ylioppilaskuntakenttä olisi mukana. Kun hartiat

ovat leveämmät, myös ääni kuuluu paremmin. Tällöin edunvalvonnan kohdentaminen kaikille yliopistopaikkakunnille ja jokaiselle opiskelijalle olisi helpompaa. Keskitetty edunvalvonta on hajanaista huomattavan paljon vaikuttavampaa. Samalla järjestön uskottavuus vakiintuisi ja pitkäjänteisen toiminnan luomiselle syntyisivät uudenlaiset edellytykset.

Opiskelijoiden liikuntaliitto on ensisijaisesti edunvalvoja. Opiskelijoiden liikuntamahdollisuuksien ja terveiden elämäntapojen edistämisellä opiskeluvaiheessa on merkittäviä kansanterveydellisiä vaikutuksia. OLL-kysymyksessä pitäisi ylioppilaskuntakentän katsoa huomista pidemmälle. On myönnettävä, että liittymällä jäseneksi emme saa kaikille jäsenille rantapalloja tai luistimia. Huomio tulisikin kiinnittää opiskelijaliikunnan valtakunnalliseen edunvalvontaan. Jos OLL:n toiminta loppuu, opiskelija menettää eniten. On vastuutonta olla tukematta opiskelijan hyvinvointia edistävää valtakunnallista edunvalvojaa.

Signe Jauhiainen ja Olli-Pekka Koljonen

Kirjoitus on julkaistu Jyväskylän ylioppilalehdessä 7.5. 2007

Ei kommentteja: