perjantai 1. elokuuta 2008

Inflaatio syö korotukset opiskelijoiden pussista

Vuodentakaisten hallitusneuvotteluiden jälkeen opiskelijoilla oli aihetta käsien taputteluun. Tuolloin sovittiin, että opiskelijoiden opintorahaa korotetaan tämän vuoden elokuussa 15 prosenttia noin 16 vuoden tauon jälkeen.

Samalla sovittiin myös opiskelijoiden tulorajojen korottamisesta.

Prosentuaalisesti korotukset tuntuvat korkeilta, vaikka noin 40 euron korotus opiskelijan arkea suuresti helpottaakin.

Veronmaksajille helpotukseksi, opintoraha säilyy korotuksista huolimatta edelleen perustoimeentuloa turvaavista etuuksista selvästi heikoimpana.

Opintotuen jälkeenjääneisyys on huolestuttavaa. Se kiistatta pidentää opiskeluaikoja sekä aiheuttaa opiskelijoille ylimääräistä ahdistusta omasta toimeentulostaan. Siksi opintorahan korotus tulee kesälaitumilta palaaville opiskelijoille enemmän kuin tarpeeseen.

Valitettavasti vain viime vuonna sovitusta 15 prosentin korotuksesta kovaa laukkaava inflaatio on jo ehtinyt nakertaa lähes kaiken pois. Elokuun alussa opiskelijan käteen jääkin vain luu, kauan odotetun korotuksen sijaan.

Ensi vuoden valtion budjettiehdotus ei myöskään tuo opiskelijoiden talouteen uutta lohtua. Hallituksen suunnittelemat suurehkot tuloveron kevennykset sen sijaan kiihdyttänevät inflaatiota ja siten leikkaavat kaikkien niiden elintasoa, joiden tuloja ei ole sidottu elinkustannuksiin.

Opiskelijat nuolaisevat taas tyhjää.

Opiskelijoiden ruikutus elintasonsa heikkoudesta jatkuu myös tulevaisuudessa. Opintorahaa ei varmasti koskaan tulla sitomaan elinkustannuksiin ja opiskelijajärjestöt tuskin hyväksyvät vahvempaan lainapainotteiseen malliin siirtymistä.

Mielestäni opintotukijärjestelmää olisikin remontoitava perusteellisesti, koska nykyisellä opintotuen 16-vuoden korotustahdilla opiskelijoiden kurjuutus jatkuu ja toiveet opintoaikojen lyhentämisestä voidaan lopullisesti kuopata.

Opiskelijajärjestöiltä tulisikin nyt löytyä yhteisymmärrystä siitä, mihin suuntaan opintotukijärjestelmää jatkossa olisi kehitettävä.

Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja.

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 1.8.

Ei kommentteja: