tiistai 12. helmikuuta 2008

Sekoilua ja santsikuppeja

Demareiden istuvan puheenjohtajan päätös jättäytyä puolueen puheenjohtajakilpailun ulkopuolelle oli suoraselkäinen päätös. Kisasta jättäytyminen avaa kentän puolueen todelliselle uudistumiselle. Itse en tässä vaiheessa osaa preferoida ketään mahdollista puheenjohtajaehdokasta, mutta toivottavasti valintaa edeltää ehdokkaiden välillä aito keskustelu SDP:n tulevaisuuden politiikan linjasta. Puheenjohtajan sukupuolta tai ikää tärkeämpää on aina hänen harjoittamansa politiikka. 

Sosialidemokraattiset opiskelijat ehtivät ottaa ennen Heinäluoman päätöstä varaslähdön puheenjohtajapelissä antamalla kannanoton, jossa SONK asettui tukemaan Erkki Tuomiojan valintaa puolueen johtoon. Mielestäni kannanotto oli erittäin harkitsematon ja outo tilanteessa, jossa kilpailuun ilmoittautuneita ehdokkaita oli ainoastaan Tuomioja. Tällainen hätiköinti ja kannan muodostaminen ilman keskusteluita ja kriittisyyttä syövät kieltämättä hieman pohjaa siltä kritiikiltä, jota SONK ja sosialidemokraattiset opiskelijat ovat puoluetta kohtaan asettaneet. Onkin mielenkiintoista nähdä miten SONK reagoi muuttuneeseen tilanteeseen ja uusiin ehdokkaisiin. Kannan muuttaminen kun ei oikein luo hyvää kuvaa järjestön dynaamisuudesta. 

Hieman myös kotikampukselta. Tällä viikolla ilmestynyt ylioppilaslehti Jylkkäri kirjoittaa viimeisimmästä edustajiston kokouksesta, jossa suurimman säpinän aiheutti kahvin santsaus. Ivalliseen sävyyn kirjoitetussa jutussa ihmetellään edarin hiljaisuutta. Lisäksi juttu sisältää hieman asiavirheitä, kuten että oppositio-hallitus-asetelma olisi jotenkin poikkeuksellisen täpärä tai että hallituskuvio olisi kuohuttanut vesivoiman lailla. Mielestäni 25-16 ei ole mitenkään erityisen täpärä asetelma.  

Hiljaisuuden syyksi toimittaja Airola pohtii median läsnäoloa. Niin tai näin, aika mielenkiintoinen lähestyminen edustajiston kokouksen raportointiin vanhalta edaattorilta, joka itsekin lähinnä tyytyi nauttimaan edarin tarjoamista santsikupeista ja  sämpylöistä. Liekö sisäinen media Airolankin aikonaan hiljentänyt?

Toivottavasti Jylkkärin ylioppilaskuntapolitiikkaa koskevissa jutuissa sivuttaisiin jatkossa myös politiikan sisältöä. Siis sitä samaa, jota toivoisin myös kuultavan SDP:n puheenjohtajakilvassa. 

5 kommenttia:

Debatti-lehti kirjoitti...

SONKin kannanotto oli tosiaan suuri virhe. Itse mukana päätökenteossa olleena kannan siitä täyden vastuun.

Onneksi ko. moka ei kuitenkaan muuta sitä, että pj-kisassa on nyt loistavia ehdokkaita! Nyt on todella mahdollista saada puolueelle uusi alku uuden sukupolven puheenjohtajan luotsaamana.

Anonyymi kirjoitti...

Erittäin erikoista on minusta tapa, jolla selvä kannatuspäätös Tuomiojan puolesta on vaihtunut tilanteeseen, jossa on "mahdollista saada puolueelle uusi alku uuden sukupolven puheenjohtajan luotsaamana". Käy vähän Tuomiojaa sääliksi, sen verran keveästi opiskelijademarit pyyhkivät aiemmalla voimassa olevalla päätöksellään takapuolta. Ja vieläpä koska Tuomioja rohkeasti oli kisassa ensimmäisenä mukana, ennen Urpilaisen kaltaisia "En ole valmis. Kyllä, sittenkin." -ehdokkaita.

Unknown kirjoitti...

Jutan arvostus minun silmissäni kyllä romahti hänen ensin empivän, sitten kieltäytyvän ja myöhemmin suostuvan kannan pyörittämisessä. Se oli myös merkittävä syy siihen, että SONK:n kannanotto myöhemmin näytti oudolta, kun siinä vaiheessa käytettävissä oli Jutan kielteinen päätös.

Erkki taisi olla tosiaan ainoa, joka uskalsi haastaa Eeron, kun muut nyt pelissä mukana olevat ehdokkaat kieltäytyivät haastajan roolista. Erkin muiden ansioiden ohella tämä on minulle merkittävä syy tukea Erkkiä SDP:n puheenjohtajaksi.

Erkin kampanjasivut muuten aukaistiin eilen. Käykääpä vilkaisemassa.

Debatti-lehti kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Debatti-lehti kirjoitti...

Juuri siksi, että tilanne on nyt epäreilu Tuomiojaa kohtaan, oli alkuperäinen kannari virhe. SONKin jäsenet ovat jakaantuneet melko tasaisesti monen eri ehdokkaan taakse, ja silloin selkeän pj-kannanoton teko ei ole erityisen hyödyllistä. Nyt pidettävässä SONKin liittohallituksen äänestyksessä voiton vienyt ehdokas saisi luultavasti vain muutaman äänen, jolloin ei olla kovin uskottavalla pohjalla.

Tuossa toista kuukautta sitten kirjoittamassani tekstissä intoilin ehkä vähän turhankin paljon uusista nuorista ehdokkaista. Urpilaisesta tulee taatusti erinomainen puheenjohtaja, mutta sama pätee kyllä myös esim. Tuomiojaan ja Filatoviin.