Tuhatkunnan (Kokoomuksen opiskelijaliitto) liittohallituksen jäsen Eero Tikka haukkuu (Keskisuomalainen 18.4.) mm. JYYtä aiheettomasta kritiikistä yliopistolain uudistusta kohtaan. Ylioppilaskuntamme maalailee Tikan mukaan aiheettomia uhkakuvia ja muutenkin haraa kaikkia uudistuksia vastaan.
Tikan kirjoituksen kritiikissä kärki kohdentuu asioihin, joiden taustoja kirjoittaja ei ole aivan muistanut tarkastaa. Tikka väittää, että säätiömallissa yliopistojen autonomia ei missään olosuhteissa ole uhattuna, vaan päätöksenteko säilyy tiukasti yliopistoyhteisön sisällä. Väite on kyllä melkoista puppua, jos nyt vaikka katsotaan syntyvän innovaatioyliopiston hallintoa. Ote innovaatioyliopiston säädekirjasta: "Hallituksen jäsen ei saa olla säätiön rehtori, työntekijä tai tutkinto-opiskelija, muuten säätiön välitön edunsaaja tai opetusministeriön virkamies." Eli tiukasti yliopiston sisällähän se päätöksenteko säilyy? Tähän kohtaan opetusministeri Sarkomaan linjaukset opiskelijoiden paikkojen säilymisestä yliopistojen hallinnossa vaikuttavat lähinnä vittuilulta. "Olen opetusministerinä sitoutunut siihen, että yksi valtion hallitukseen nimittämistä henkilöistä on opiskelijoiden ehdottama." Näin siis Sarkomaa. Jee, jee. Tilannehan on vain se, ettei sinne hallitukseen voida opiskelijaa esittää, kun säädekirja sen estää. Mutta mukavaahan se on, että opiskelijoille annetaan mahdollisuus ehdottaa jotain ulkopuolista jäsentä. Lämmittää varmasti.
Lisäksi Tikka vakuuttaa kirjoituksessaan, että innovaatioyliopisto saa rahaa samassa suhteessa muiden yliopistojen kanssa. Tämäkin aikamoista puppua. Innovaatioyliopisto on saamassa 500 miljoonaa valtion rahaa kertapompsina ja päälle vielä 100 miljoonaa lähivuosien aikana. Samaan aikaan muut yliopistot saavat kurjistella yli puolet pienemmillä summilla.
Tikka vielä hehkuttaa kuinka säätiömallissa voidaan jakaa uutta rahaa koko yliopiston hyvää edistämään, eikä vain kaupallisia aloja palvelemaan. Olisi hauska kuulla Tikan tai opetusministeri Sarkomaan realistinen arvio siitä, että mistä esim. Jyväskylän yliopisto kerää sen reilut 250 miljoonaa euroa säätiöpääomaksi. Itseäni kiinnostaisi lisäksi nähdä rahoittaja, joka antaisi rahaa ilman korvamerkkausta. Innovaatioyliopistolla on muuten tässäkin asiassa erivapaudet muihin yliopistoihin verrattuna.
Nykyisen hallituksen korkeakoulupolitiikan linja on enemmän kuin hukassa. Säätiömalliavaukset, innovaatiotouhotukset ja muut linjaukset ovat kovaa vauhtia tuhoamassa laadukasta ja tasa-arvoista suomalaista yliopistojärjestelmää.
2 kommenttia:
"Nykyisen hallituksen korkeakoulupolitiikan linja on enemmän kuin hukassa. Säätiömalliavaukset, innovaatiotouhotukset ja muut linjaukset ovat kovaa vauhtia tuhoamassa laadukasta ja tasa-arvoista suomalaista yliopistojärjestelmää."
Muistaakseni innovaatioyliopiston valmistelu alkoi kyllä hyvissä ajoin demariopetusministerien kaudella, kuten muuten myös mm. ulkomaalaisten opiskelijoiden lukukausimaksukeskustelu. Vaikka nykyhallitus pistääkin monia SDP:n politiikan kukkasia autuaammille kasvumaille, ei sentään aivan kaikki voi muuttua.
Säätiömalliavausta pelätään hysteerisesti, sen ymmärrän nykyiseltä ei-liikkeeltä (vaikka en hyväksy), mutta kannattaisi muistaa, että vaihtoehtona on myös julkisoikeudellinen organisaatio. Turussa valittiin julkisoikeudellinen malli, miksei muuallakin. Jos se siis koetaan paremmin sopivaksi. Ei säätiöksi olla ketään pakottamassa. Turhaa melodramatiikkaa pitäisi välttää.
Kuinka paljon tässä nykyistä järjestelmää koskevassa laatu- ja tasa-arvopuheessa on katetta, lienee enemmän katsojan silmässä.
Totta, että yliopistojen rakenteellinen kehittäminen alkoi jo viime hallituksen kaudella. Sitä ei voi kiistää, enkä sitä yritäkään.
Julkisoikeudellinen malli on myös mahdollisuus valita ja sen suurin osa varmastikin valitsee. Kovin epätasa-arvoistahan on se, että innovaatioyliopisto versus muut yliopistot kilpailevat hieman eri asein ulkopuolisesta rahoituksesta. Lisäksi innovaatioyliopistolle myönnetään rahaa ilman mitään näyttöjä muiden jäädessä nuolemaan näppejään.
Ei säätiöksi olla ketään pakottamassa, se on myös totta. Suurimmalla osalla kun ei vaan ole mitään mahdollisuutta ryhtyä säätiöksi, vaikka näin haluaisivatkin. Riittävän pääoman kerääminen esim. Jyväskylässä ei onnistu. Innovaatioyliopistosta tehtiin säätiöyliopisto, muille annetaan toteuttamiskelvoton mahdollisuus valita säätiömalli. Ei kovinkaan tasa-arvoista.
Itse kannatan sitä, että yliopistoille annetaan lisärahaa heidän tulosten perusteella. Tosin jos lähtökohdat ovat jo kovin kieroutuneet, eivät ne voi lisärahasta tasavertaisesti kilpailla.
Lähetä kommentti