Jyväskylä on suosittu opiskelijakaupunki. Syksyn ja lukuvuoden alettua sen myös huomaa. Niin vanhat kuin uudetkin opiskelijat sulautuvat kaupungin vilinään, ja lähes joka kolmas vastaantulija onkin opiskelija. Voidaan sanoa, että Jyväskylä elää opiskelijoista.
Yliopistomme rehtori Aino Sallinen otti lukuvuoden avajaispuheessa voimakkaasti kantaa uuden Jyväskylän ja selkeämmän kuntarakenteen puolesta. Kannanotto ei ole sattumaa. On selvää, että ilman elinvoimaista kaupunkia ei ole myöskään vetovoimaista yliopistoa. Jyväskylän onkin pystyttävä vastaamaan muiden kasvukeskusten kehitykseen, se ei voi vain tuudittautua hyvänolon tunteeseen.
Kaupungin hyvinvoinnilla on vaikutuksensa myös opiskelijoiden arkeen, sillä ovathan opiskelijat yhtä lailla tasa-arvoisia kuntalaisia. Ei kukaan opiskelija asu kampuksella, vaikka työnsä siellä tekeekin. Jokaisella meillä opiskelijalla on kotimme ja harrastuksemme. Opiskelijat ovatkin yksi suurimmista käyttäjäryhmistä kaupungin ja paikallisten yritysten palveluille.
Itse uskon ylioppilaskuntien ja kaupunkien välisen yhteistyön merkityksen korostuvan tulevaisuudessa. Yliopistojen välinen kilpajuoksu ja taistelu parhaista opiskelijoista johtaa myös yliopistopaikkakuntien väliseen kilpailuun. Enää ei riitä, että yliopisto tarjoaa pelkästään laadukasta opetusta, myös koko opiskeluympäristön tulee olla houkutteleva. Tämä tarkoittaa niin kampusten kuin kaupunkien kehittämistä.
Mutta mikä on Jyväskylän kehityksen suunta? Jyväskylä on vielä toistaiseksi vetovoimainen opiskelijakaupunki. Kaupunki on kaunis, sopivan kokoinen ja miellyttävä, mutta samalla kaupungin vuokrataso ja akateeminen työttömyys ovat korkeita. Jyväskylän tulisikin nyt maakunnan veturina ottaa vahva kehittäjän rooli yhdessä yliopiston tarjoaman osaamispotentiaalin kanssa. Ja merkittävä osuus osaamispotentiaalista ovat nimenomaan opiskelijat.
Jotta Jyväskylä voi säilyttää haluttavuutensa opiskelijakaupunkien joukossa, on sen myös otettava siihen työhön opiskelijat aktiivisesti mukaan. Ei opiskelijakaupunkia kehitetä ilman opiskelijoita.
Olli-Pekka Koljonen
JYYn hallituksen jäsen
Kirjoitus on julkaistu Jyväskylän yliopiston ylioppilaslehdessä 3.10.2007
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti